"Kawa musi być gorąca jak piekło,czarna jak diabeł,czysta jak anioł,słodka jak miłość" Charles Maurice de Talleyrand
Najsławniejszą kawą była de mocca sprowadzana prosto z Turcji, następnie kawy z Lewantu, Martyniki, Indii Holenderskich. Dzięki popularyzacji kawy rozwinęły się wyroby z porcelany i fajansu...
Niegdyś kawę pito na sposób wschodzi, to znaczy bez dodatków. Jednak im kawa stawała się popularniejsza, tym więcej możliwości picia kawy.. zaczęto dodawać mleko, cukier, słodką śmietanę.. oraz sól.
W XVIII wieku zaczęto mieszać kawę z cykorią. W 1818 Ferdynand Bohm założył pierwszą wytwórnię kawy zbożowej we Włocławku.
Tańsze substytuty kawy były wytwarzane m.in. z bobu, żołędzi lub palonego grochu.
Dzisiaj kawa jest jednym z podstawowych i najważniejszych towarów handlowych na świecie!
Najwięksi producenci kawy to Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja.
Giełdą, na której odbywa się sprzedaż i kupno kawy jest Nowojorska Giełda Kawy i Cukru.
Naukowcy zalecają spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, czyli 4 filiżanki. Kawa w tej ilości nie powinna zaszkodzić, a może pozytywnie wpływać na organizm człowieka
Dawka śmiertelna to 3200 mg w jednej dawce, czyli 80 filiżanek.
Najdroższa kawa na świecie, to kawa luwak - filiżanka kosztuje ok. 100 zł. Ziarna pochodzą z odchodów indonezyjskiego laskuna muzanga, który zjada tylko najlepsze owoce kawy.
Osobiście jestem wielką wielbicielką kaw Mocha i trójwarstwowego Latte :D
W zimne dni uwielbiam grzać dłonie o ciepły kubek, wypełniony po brzegi gorącą kawą z mlekiem. Często dodaję odrobinę cynamonu lub przyprawy korzennej i czuję jak ciało rozgrzewa się od wewnątrz, a ja czuję spokój, ciepło i relaks :)
Myślę nad postem o najciekawszych przepisach na kawę, postaram się niedługo dodać przepisy na kawę idealną w jesienne dni :)
Ja oczywiście kawa z mlekiem i cukrem :)
OdpowiedzUsuńzaciekawiła mnie ta kawa z solą, pierwszy raz słyszę ale jakoś nie mam ochoty spróbować ;p
Hehehe, kawa z solą, dokładnie.. wydaję mi się niesmaczna. Jednak spróbuję jej i dam znać jak smakuje ;D
UsuńChyba pamiętam od znajomej Mongołki ciekawy przepis na herbatę z solą, tak jak się to robi w Mongolii: w garnuszku gotuje się ryż na mleku, soli się go, a następnie dodaje listki zielonej herbaty- ciekawe połączenie smakowe, próbowalam :P dlatego kawa z solą może nie być taka straszna ;)
Usuńo kurcze :) ciekawy pomysł! :)
UsuńJa uwielbiam cappuccino- na soi, oraz wszelkie dziwaczne przyprawy do niej (chai <3 )
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbować :)
Usuńostrzegam- uzależnia ;)
Usuń